Voorbrugstraat 5, 5066 AE Moergestel (Oisterwijk) | 06 - 20540800

Mindfulness bij somberheid en piekeren

De dagen worden korter en de lucht kleurt steeds vaker grijs. Veel mensen worden in deze tijd van het jaar overvallen door gevoelens van somberheid. Gelukkig waaien sombere buien vaak vanzelf weer over. Maar een dip kan ook overgaan in een depressie.

Hoogleraren leggen in het artikel uit: zo buig je depressieve gedachten zélf om met mindfulness

Voordat we inzoomen op de kracht van mindfulness is het belangrijk om te begrijpen hoe negatieve gedachten kunnen ontstaan. Als mens geef je vorm aan je realiteit door de manier waarop je intern betekenis geeft aan de wereld om je heen. Gedurende de dag ben je aan één stuk door gedachtes aan het afvuren op alles wat je meemaakt. Dit doe je voor het grootste deel onbewust. Bovendien zijn het vaak denkpatronen uit je verleden die bepalen hoe je gebeurtenissen in het heden verwerkt. Deze patronen zijn meestal zó vastgeroest, dat je ze niet eens herkent. Laat staan dat je weet waar ze vandaan komen.

Hoe kan Mindfulness hierbij helpen? Mindfulness kun je zien als ‘de bewustheid die ontstaat door doelbewust aandacht te geven aan dingen zoals ze zijn, op het moment zelf en zonder te oordelen’. Met deze bewustheid creëer je ruimte rond je gedachten en emoties die als het ware als ‘frisse lucht’ fungeert. Als er op die manier afstand ontstaat tussen jou en je gedachten en emoties, identificeer je je er minder snel mee. Je kunt ze van een afstandje observeren. Met veel oefening kun je zelfs voorkomen dat je je überhaupt nog met deze negatieve gedachten identificeert. Je ziet ze dan komen en – belangrijker nog – ook weer gaan.

Lees verder door op onderstaande link te klikken.


https://holistik.nl/depressie/?fbclid=IwAR0_hoBKTsXmfWGBhy7nKQDA-fVetY31L0oVxWKU4PEC0Ea5jVfREeQ1t_4